Mark

BIO
Soc la Clara i soc artista multidisciplinar.

Materialitzo el meu art a través de diferents manifestacions artístiques. En les arts escèniques ho faig com a directora de projectes teatrals i com a actriu i performer; en el cinema com a acompanyant d’actors i actrius i en el món de la docència, com a professora associada a diferents centres i universitats. 

Provinent del teatre amateur, la meva formació com a artista comença amb la Llicenciatura en Periodisme a la UAB, continua amb el grau en Art dramàtic a l’Institut del Teatre, el mètode americà Viewpoints, liderat per Anne Bogart i el màster Creative Intelligence amb Mercedes Boronat, en una evolució natural cap a l’expansió del meu potencial creatiu.

Crear és un joc i un acte per conquerir futurs inimaginats, i a mi m’alimenta fer-ho en comunitat. Lidero, creo i guio projectes des del diàleg i la retroalimentació entre creadores, per respondre preguntes des de noves formes creatives.

Uso i divulgo la cultura popular com a forma de reconeixement propi com a comunitat i trampolí cap a noves formes d’expressió artística. Això em porta a crear la companyia Anemisko (2017) conjuntament amb Blanca Garcia Lladó i Jordi Cornudella, amb les que creem dos espectacles: “Hem vingut aquí a deixar les coses clares” i “L’important és participar”.

Crec i practico que es pot crear amb tot, a tot arreu i sota qualsevol circumstància, i això m’ha portat a formar part de projectes de naturalesa molt diversa. Lidero projectes combinant el màxim de disciplines artístiques possibles, usades des del seu màxim potencial i al servei de la creació final. De la cocreació amb la música, l’escenografia, la dansa, l’art plàstic o la tecnologia escènica, n’han sortit peces com “Frank”, peça codirigida amb l’escenògrafa Xesca Salvà al Teatre Lliure de Barcelona (2019); “FiatLux”, el concert performatiu del duet musical Tarta Relena (2023), o “Les Cartes”, monòleg virtual, al Teatre Nacional de Catalunya (2021), entre d’altres.

Tinc un especial interès en els projectes amb no actors a escena (en un ampli ventall entre el teatre social, el documental escènic i la ficció amb no actors). Crec en la capacitat transformadora de l’art en l’àmbit social i, per tant, col·laboro en projectes amb col·lectius específics a escena, com a l’espectacle “Càsting Giulieta” al Teatre Lliure com a acompanyant d’actrius octogenàries o liderant el projecte Teatre per Prescripció Facultativa, amb malalts de Parkinson en col·laboració amb la UOC.

Com a actriu aporto a cada projecte des de l’artista creadora que soc, posant tot el meu ésser creador al servei de la peça. He participat en muntatges híbrids, posades en escena de dramatúrgies contemporànies catalanes i espectacles de creació col·lectiva.

En cinema, acompanyo artistes des de la creença profunda en el procés, fent emergir el potencial latent de les persones a qui guio (siguin o no actors) i sent un pont de comunicació entre professionals de diferents perfils dins dels projectes. Ho he fet en pel·lícules com “Alcarràs”, de Carla Simón; “Creatura”, d’Elena Martín o “Los Tortuga”, de Belén Funes; amb el gran compromís de generar espai per a narratives i històries explicades per dones.

Comunico des del sentit que m’aporta l’experiència i també ho faig des de la docència. Imparteixo classes a la Facultat de Disseny Elisava, a la Universitat de Vic i a l’ESCAC (Escola Superior de Cinema de Catalunya) on sento la responsabilitat com a artista de fer un retorn a les noves generacions dels meus coneixements adquirits al llarg de la meva carrera.

Totes les meves creacions, siguin espectacles, col·laboracions, guiatge interpretatiu o traspàs de coneixements, sorgeixen de l’amor i la coherència amb el meu moment present com a artista i el desig de connectar amb mi mateixa de manera honesta, i de retruc amb aquelles persones amb qui comparteixo la creació, en un viatge d’expansió constant.    Fotografia Joan Solé